kliman, ja już oglądałem- Polecam ;d;d na spota też się polecam;]
Myć czy nie myć? Oto jest pytanie
Zwiń
X
-
Myć czy nie myć? Oto jest pytanie
Buszuje po forum i staram się znaleźć odpowiedź na pytanie zawarte w temacie. Pogodę jaką mamy każdy widzi. Wszystko ostatecznie wędruje na naszych błyszczących autkach. Robię około 5kkm miesięcznie i nietrudno zgadnąć że przy takiej pogodzie po jednym wyjeździe auto myte czy nie myte wygląda tak samo. Estetyką tak bardzo się nie przejmuje, ale zastanawia mnie wpływ całej tej "chemii" na lakier. Z drugiej strony zastanawiam się czy jak umyje to czy następnego dnia wejdę do środka. Jakie są wasze doświadczenia?Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
-
-
Zamieszczone przez piocielale zastanawia mnie wpływ całej tej "chemii" na lakier.
Komentarz
-
-
ja myje co weekend i bez problemów
poza tym bardzo dużo jeżdżę i po tygodniu auto z zewnątrz to jeden wielki chlewkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Osobiście jestem za myciem co jakiś czas nawet w zimie, robię to właściwie przede wszystkim dla konserwacji nadwozia, bo tak jak piszecie, estetyka po kolejnych kilometrach jest jak wcześniej. Po myciu polecam wycieranie uszczelek i potraktowaniu ich sprayem silikonowym (do kupienia na każdej stacji paliw) u mnie po tym nie ma problemu z przymarzaniem drzwi.
Komentarz
-
-
rastajan, ze sprayem silikonowym na uszczelki po myciu w zimie to mus jest, bo chyba ze ktoś lubi jak mu drzwi przymarzają :wink:Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Panowie, ile trzeba tej chemii zeby wam samochody zjadło, moze po 10 latach uzytkowania cos wyskoczy a tak to olewka wogole sie nie wczuwać....
Co do mycia, ja nie patrze jakie sa temperatury na zewnatrz jak jest brudny jade na zwykla automatyke, myje i jade dalej robie to raz na tydzień bo tego wymaga moja praca, nie stosuje zadnych sprejów i tym podobnych rzeczy, nie wycieram auta do sucha(cyle co dmuchawy), mam auto tyle lat i zadnych problemów... Dzissiejsza perforacja blach jest zupelnie wystarczająca nie ma co przesadzać..
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Ja z kolei zimą jeżdżę na bezdotykową, wrzucam 2zł - czyli jakieś 2min. mycia i opłukuje bardzo szybko tylko programem płukanie/nablyszczanie całe auto oprócz dachu starając się w miarę możliwości nie lać w szczeliny i omijać klamki. Większość solnego syfu schodzi, auto nie jest idealnie czyste ale wygląda w miarę przyzwoicie. Co do uszczelek to raz na 1,5-2 tygodnie psikam sprejem silikonowym.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LashloLekki OFF: A co z silnikiem?
W 3 letnim aucie wymieniono mi gruszke przy turbinie-zardzewiala jak cholera.Tlumaczono mi,ze to od mycia silnika,ktory raz nam-c mylem.
Co sadzicie?
Co do nadwozia-myjnia reczna z woskowaniem na zime.
Komentarz
-
-
piociel, dlaczego tak myślisz? a nie przyjemniej jest jeździć z czystą motorownią? potem nawet głupią żarówkę wymienić to sić człowiek nie ubrudzi i ogólnie jakoś tak przyjemniej jest
[ Dodano: Czw 16 Gru, 10 17:17 ]
piociel, wolisz mieć taki silnik
By marekbanak at 2010-12-16
czy taki
By marekbanak at 2010-12-16
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maru 123rastajan napisał/a:
więcej można uszkodzić niż pomóc.
mi się jeszcze nie zdarzyło nic uszkodzić więc nie wiem skąd ta obawa
ja nigdy nie miałem problemów z jazdą po myciu silnika/silników i to w różnych markach diesle/benzyny - po prostu trzeba umieć i tyle, wiedzieć na co można "psikać",
po prostu lubię mieć czysty silnik
no może przyznam, że miałem raz problem z kadziem mojego przyjaciela (stary poczciwy 1.3 z tego co pamiętam potrzebował 20min po wymyciu, żeby odpalić)kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Więcej można zepsuć niż pomóc jak ktoś nie wie gdzie można lać a gdzie nie. Mnie nie robi większej różnicy czysta bądź brudna motorownia, lubię mieć czysto w środku i na zewnątrz auta.... ale silnik to już lekka przeginka, ale rozumiem że są osoby które lubią to i tyle.
[ Dodano: Czw 16 Gru, 10 18:04 ]
Zamieszczone przez Maru 123Zamieszczone przez rastajanwięcej można uszkodzić niż pomóc.
Nie obawa tylko dobra rada, sam nigdy nie myłem ale czasem widzę na myjni bezdotykowej ludzi którzy nie umieli a umyli i nie mogą odpalić silnika. Zamiast pisać że nie wiesz skąd obawa, lepiej poradź pytającemu Lashlo gdzie nie lać wody, żeby było bezpiecznie, chyba że twierdzisz że można lać jak popadnie i jest git, to powodzenia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rastajanlepiej poradź pytającemu Lashlo gdzie nie lać wody, żeby było bezpiecznie, chyba że twierdzisz że można lać jak popadnie i jest git, to powodzenia.
1.Zimny silnik odpalasz na max 5 minut aby troszkę się rozgrzał (woda szybciej z ciepłego odparuje)
2. gasisz silnik i owijasz folią aluminiową skrzynkę bezpieczników, cewki, kable wys. napięcia, komputer, alternator i inne tego typu historie.
3. jeśli na podszybiu lub w zakamarkach masz np. uschnięte liście lub patyczki warto je wyciągnąć np. odkurzaczem
4. delikatnie zraszasz wodą całą komorę silnika aby odmoczyć bród
5. nanosisz preparat do mycia silnika i przy użyciu różnych pędzelków, szczotek, gąbek i rękawic czyścisz wszelkie zakamarki
6. dokłądnie opłukujesz silnik z płynu do mycia. I tu uwaga- woda z myjki ma TYLKO wypłukać płyn do mycia silnika, a ma nie myć silnika. to Ty powinieneś to zrobić szczotkami. chcąc umyć silnik samą wodą nalejesz jej zbyt dużo i potem będą problemy!
7. jeśli posiadasz kompresor możesz wydmuchać wodę z wszelkich zakamarków
8. osuszasz resztki wody miękką szmatką
9. odpalasz silnik aby woda dokładnie odparowała
10. nanosisz na suchy silnik dressing do plastików i wycierasz go suchą miękką szmatką
11. na klemy akumulatora nanosisz smar miedziany
12. siadasz na krześle przed autem otwierasz piwko i cieszysz się lśniącym silnikiem
Komentarz
-
-
Maru 123 efekt rzeczywiście piękny. Trzeba mieć jakieś hobby :lol: Jeżeli się to robi na swoim podwórku lub w garażu to ok. Już widzę moich sąsiadów jaki by mieli ubaw jakbym tak polerowałBył: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Maru 123, no własnie też mi sie wydaje że niektórzy odbierają czystośc jako ... powód do wstydu :shock: Jak dla mnie powinno być odwrotnie (czyty samochód to podódo dumy a brudny do wstydu) i nie mam pojecia dlaczego u ludzi takie przekoananie, że jeśli ktoś chce mieć czyste i zadbane auto to musi byc co najmniej dziwny.
Czarny Elegance
Komentarz
-
Komentarz